Poslije soka od 16 KM, stigao čips od 10 KM | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Poslije soka od 16 KM, stigao čips od 10 KM

Izvor: Glas Srpske | Datum:01.12.2023.

 

Poslije skupocjenog soka, policama marketa u regionu ali i kod nas, pojavio se novi opasni proizvod. Riječ je o "najljućem čipsu na svijetu“.
 
Na tržištu BiH čips je dostupan u prodavnicama, dok u Srbiji nije te ga tinejdžeri kupuju onlajn.

Cijena ovog čipsa ide od 10 KM pa do nevjerovatnih 40 KM za 100 grama.

Osim visoke cijene, stručnjaci upozoravaju - čips je opasan po zdravlje.

"Treba znati da on može da izazove jaku upalu organa za varenje. To je jedna od stvari koja dječijoj populaciji nisu potrebne i to ja zapravo atak na jedan naš organ. Dječija sluznica je osjetljivija nego sluznica nas odraslih. Zapaljenske promjene na sluznici mogu da budu jako, jako velike. Ta djeca takođe kasnije idu u toalet imaju problem kada treba da vrše veliku nuždu. To su jako veliki bolovi", naglašava za RTS doktor Saša Milićević, specijalista pedijatrije.

Na deklaraciji piše: kukuruzno brašno i biljna ulja, u stvari neko od ovih: palmino, sojino, ulje repice i ulje pirinčanih mekinja.

Problem sa ovim i sličnim proizvodima, kažu ljekari, jeste taj što nije navedena količina pojedinih sastojaka. A upravo od toga zavisi koliko je taj proizvod opasan po zdravlje. Sve i da nije toliko ljut, njegov sastav je zdravstveno rizičan, kažu stručnjaci.

"Suština je u tome što su to hidrogenizovana ulja i njima se prerađuje, odnosno peče taj proizvod i sva ta sama ulja hidrogenizovana su izuzetno prozapaljenska, odnosno izazivaju inflamacije u samom organizmu. To je njihov problem jer se stvaraju takozvane transmasti za koje je dokazano da imaju niz zdravstvenih rizika, ne samo kod djece nego i kod odraslih osoba“, napominje profesor doktor Vladimir Ilić.

Struka još dodaje:

"Što se tiče svih grickalica, posebno čipsa koji imaju raznorazne arome i mirise to naravno treba znati da je potpuno vještačko - od boje, pa do ukusa i mirisa. Čak je tu problem jer se ubacuje i određeni gas da bi kesica bila naduvena da se ne bi lomio čips“, objašnjava nutricionistkinja Branka Mirković.

Podsjećamo, nedavno se na tržištu pojavio i napitak "Prajm“. Osim visoke cijene i ovog napitka, sadržavao je i sastojak L-tanin koji nije dozvoljen. Uvoz i distribucija ovog proizvoda je zabranjen u FBiH i Republici Srpskoj


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: