Najveći puž na svijetu je afrički puž ''Achatina achatina'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Najveći puž na svijetu je afrički puž ''Achatina achatina''

Izvor: Zanimljivosti dana | Datum:10.02.2017.

Puževi (lat. Gastropoda) su najbrojnija porodica mekušaca, koju čini oko 45.000 vrsta. Danas u svijetu prirode postoji oko 30.000 savremenih vrsta, a skoro je 15.000 izumrlih i onih koji su zauvek nestali.

africki puz

Puževi su prisutni u skoro svim tipovima staništa i ekosistema i oni su kao životinjska vrsta jedna od najuspješnijih klasa mekušaca.

U prosjeku narastu do 18 centimetara dužine i devet centimetara širine. Životni vijek im je između tri i sedam godina, a ponekad dožive i deset.

"Afrički puž" je upisan i u Ginisovu knjigu rekorda. Najveći među njima pronađen u Siera Leoneu 1976. godine, od vrha njuške do repa imao je čak 39,3 centimetra. "Kućerina" mu je bila dugačka je 27,3 centimetra, a težak je bio skoro 1 kilogram.

Godišnje se izleže oko 12 000 jajašaca "Afričkog puža "što predstavlja popriličan problem za puževe "normalnih" veličina na koje smo navikli.

Zbog prehrane i veličine, ovi puževi sposobni su da pojedu i do 500 vrsta biljaka u staništima gdje se nastanjuju, takođe ponekad znaju da "napadu" i fasade zgrada.

Zbog "prijetnji" naseljima, njihov opstanak na određenim područjima blizu je istrebljenja.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: