U srcu Amazona rijeka koja ključa i ima isjeliteljske moći (FOTO/VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

U srcu Amazona rijeka koja ključa i ima isjeliteljske moći (FOTO/VIDEO)

Izvor: Blic | Datum:18.05.2017.

U srcu Amazona u Peruu nalazi se svjetsko čudo, rijeka koja ključa, za koju se dugo mislilo da je legenda. Naučnik Andreas Ruzo dokazao je da ona ključa na čak 93 stepena Celzijusa.

Andreas Ruzo istražuje ključalu rijeku (Foto: Devlin Gandy) - Andreas Ruzo istražuje ključalu rijeku; (Foto: Devlin Gandy)

Za rijeku je prvi put čuo od svog djeda koji mu je ispričao priču o tome kako su španski konkvistadori ubili posljednjeg kralja Inka. Poslije njegovog ubistva, konkvistadori su se uputili u Amazon u potragu za zlatom. Kad su se vratili, jedan čovjek je ispričao uznemirujuću priču o otrovnoj vodi, ogromnim zmijama i rijeci koja ključa. Dvanaest godina kasnije, Ruzo je od svoje tetke ponovo čuo priču o neobičnoj rijeci. Kao mladi doktorant geofizike Ruzo je poželio da pronađe misterioznu rijeku.

Amazon, Peru: Rijeka koja ključa (Foto:Profimedia)Amazon, Peru: Rijeka koja ključa; (Foto:Profimedia)

U svojoj novoj knjizi, "Ključala rijeka: Avantura i otkriće u Amazonu", je zapisao da se osjeća kao u rerni ili sauni dok sjedi na obali rijeke, koja se nalazi u šumovitoj oblasti Majantujaka, a dugačka je 6,4 kilometara, u nekim dijelovima je duboka i do 1,8 metara, a široka oko 24 metara na određenim dionicama.

- Da uvučem ruku u rijeku, imao bih opekotine trećeg stepena i to za menje od pola sekunde, a kad bih upao u ključalu vodu to bi me sigurno ubilo - naveo je Ruzo. Voda je toliko vrela da je lokalci koriste za spremanje čaja, piše Biznis Insajder.

Iako ovakve vode postoje u svijetu, obično su povezane sa vulkanima, poput ključalog bazena u Jeloustounu.

Ključali bazen u Jeloustounu (Foto:Don Graham / Flickr) Ključali bazen u Jeloustounu (Foto:Don Graham / Flickr)

Međutim, rijeka u Peruu se nalazi na čak 650 kilometara od najbližeg vulkana. Lokalno stanovništvo vjeruje da rijeka ima iscjeliteljsku moć, jer su isparenja iz nje ojačala ljekovita svojsta drveća koje raste oko rijeke.

Niko ne zna zašto je rijeka toliko vrela. Jedna od hipoteza je da je ta pojava rezultat nezgode koja se desila tokom bušenja nafte, koja je zadesila španske osvajače prije nekoliko stotina godina.

Šaman poed ključale rijeke (Foto:Profimedia) Šaman pored ključale rijeke (Foto:Profimedia)

Ruzo tvrdi da je najbolja pretpostavka da vrela geotermalna voda lije iz pukotina u stijeni koje se nalaze u zemlji. Ipak potrebne su godine kako bi se ovakve hipoteze dokazale, a do tada ključala rijeka nastavlja da intrigira naučnike, istoričare i lokalno stanovništvo.



Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: