Lista životinjskih i biljnih vrsta pronađenih 2017. godine | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Lista životinjskih i biljnih vrsta pronađenih 2017. godine

Izvor: Zanimljivosti dana | Datum:27.05.2017.

Naša planeta Zemlja još uvijek nije dovoljno istražena po pitanju mnogih biljnih, kao i životinjskih vrsta. Mnoge vrste životinja i biljaka čovječanstvo treba da otkrije ili tek otkriva.

zivotinje2017

Donosimo slike novootkrivih vrsta životinja i biljaka. Naučnici su objavili godišnju listu novopronađenih vrsti biljaka i životinja za 2017. godinu.


Hari Poter pauk (Eriovixia gryffindori)

Hari Poter pauk



Ovu novu vrstu nazivaju još i Grifindorski šešir je jako podsjeća na čuveni šešir iz filma o čarobnjaku. Pauk je inače pronađen u Indiji, a krije se u opalom i suvom lišću u kom može lako da se kamuflira.





Stonoga sa 414 nogu i četiri penisa (Illacme tobini)

Stonoga 414 nogu


Illacme tobini je vrsta stonoge koja je otkrivena u pećinama u Sekvoja nacionalnom parku u planinama Sijera Nevade u SAD. Ova stonoga ima 4 penisa, 200 otrovnih žlijezdi i može da ima i do 414 nogu.





Insekt koji liči na list (Eulophophyllum kirki)

insekt list


"Roze list" je pronađen u Malziji dok su istraživači tragali za tarantulama i zmijama. Vrsta je inače nazvana po fotografu Piteru Kirku, koji ga je uslikao, a uz pomoć svoje nesvakidašnje boje ova vrsta se lako uklapa u olistale predele. Mužjaci su zelene, a ženke roze boje.




Pacov svaštojed (Gracilimus radix)

Pacov svaštojed


Tzv. Gracilimus radix je otkriven u Indoneziji i hrani se i biljakama i životinjama. Pronađen je samo na Sulavesi ostrvu.




Mrav - zmaj (Pheidole drogon)

mrav zmaj




Naučnici su nakon što su otkrili novu vrstu mrava, zbog njegove velike kičme, bili inspirisani zmajem iz popularne serije, i tako mu dali ime "Mrav zmaj iz Igre prestola". Vrsta je otrkivena u kišnim šumama u Papua Novoj Gvneji.




Stonoga sa otrovnim ugrizom (Scolopendra cataracta)

stonoga otrovni ugriz


Ova stonoga može da narste 20 milimetra, kreće se i u vodi i po zemlji. Nazvana je Scolopendra cataracta ili vodopad stonoga, a pronađena je u jugoistočnoj Aziji.




Đavolja orhideja (Telipogon diabolicus)

Djavolja orhideja


Telipogon diabolicusje otkrivena samo na jugu Kolumbije i smatra se veoma ugroženom vrstom. Naziv je dobila zbog reproduktivne strukture koja podsjeća na đavolju glavu.




Žbun koji krvari (Solanum ossicruentum)

zbun krvari


Ova biljka je žbun, otkrivena je u Australiji i može da raste do dva metra visine sa plodovima koji krvare kad se presjeku. Biljka inače pripada vrsti bobica.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: