Магарци су врло интелигентна створења | Херцег Телевизија Требиње

Магазин - Занимљивости

Магарци су врло интелигентна створења

Извор: dnevnik.rs | Датум:01.08.2017.

Kолико сте пута изговорили реченицу "не буди тврдоглав као магарац". То је грешка, јер су ово иначе врло интелигентна створења.

Thinkstock

Прије него што је човјек упрегао коња да вуче терет, користио је магарца. Хиљадама година уназад магарац се користио као теретна и јахаћа животиња, док човјек није спознао да је коњ бржи и јачи.

Ипак, и данас, на спомен магарца, ријетко који човјек остаје имун и некако, можда и генетски, осмијех нам се развуче лицем, на помен ових предивних створења, неправедно оптужених да нису баш интелигентне.

У баснама и бајкама, магарац је често глупа и тврдоглава животиња и има чак и симболичко и митолошко значење и израз "магарац" се често користи и у погрдном смислу. Већина од ове врсте је интелигентна животиња, која доста личи на коње, а карактеришу их дугачке уши.

Просјечне су висине од 1 до 1,6 метара и тежине око 250 килограма. За највећег магарца је прошле године широм Америке изгласан Ромул са својих 1,76 метара.

Боја крзна им је сива или смеђа, до црне, а понекад и црвекаста. Понекад могу бити и шарени, али албино бијели су баш ријетки. Ноге су им некад зебрасте, а стомак бијели, као и подручје око очију или њушке.

Thinkstock

Прилично су спори и троми, али за разлику од коња, због дугих и танких ногу, могу се лакше кретати каменитим и пустињским тереном, те се немојте зачудити ако вас срећа нанесе на стјеновити Санторини, и Грци вам понуде превоз магарцем, умјесто коњем, као једино превозно средство.

С друге стране, ако вам је потребан бржи превоз, магарац неће надмашити коња, али онда можете кренути и аутом и пропустити сву чар јахања, магарца или коња, свеједно.

Магарци живе око 45 година, дуговјечнији су од коња, друштвене су животиње, те ако имате салаш или живите на селу, набавите себи овог занимљивог другара, који ће вас звати њакањем и показивати љубав на специфичан начин.

Уколико му и набавите парњака, имајте у виду да ће та веза трајати можда свега један дан. Између мужјака и женке магарца не постоји нека трајнија веза, те му паметно бирајте пара или пустите њега да одабере. Ипак је то магарац.


Категорија: Занимљивости

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: