Knjiga napisana bez ijednog slova ''E'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Knjiga napisana bez ijednog slova ''E''

Izvor: Zanimljivosti dana | Datum:03.08.2017.

Francuska knjiga "La Disparition", koju je napisao 1969. godine Žorže Perek, na engleskom "A void" (prevedena na Balkanu kao "Ispario") je neobična knjiga i vrlo jedinstvena po tome što na svih 300 stranica knjige, nema nijednog slova "E".

Rezultat slika za knjiga

Djelo je pisano tehnikom Oulipo koja je nastala 1960. godine u Francuskoj i za koju je karakteristično tehnički ograničeno pisanje.

Uprkos tome što u knjizi nema nijednog slova "e", knjiga je razumljiva i ima radnju kao i svaka druga.

Radnja ovog djela prati grupu individualaca koji traže nestalog saputnika Antona Vovla. Mješavina je parodije i horora, sa mnogo stilskih trikova, fora, zapleta i sumornih zaključaka.

Knjiga je uspješno prevedena na brojne svjetske jezike kao što su italijanski, španski, njemački, švedski, hrvatski, ruski, japanski,turski, rumunski, holandski, srpski.

Tako su prevodioci širom svijeta na raznim jezicima uspjeli da prevedu knjigu bez slova "e".

Ovakvu sličnu knjigu, kao što je knjiga "A void" ( engl.) ili francuski "La Disparition" napisao je i novosadski novinar, pisac i enigmata Zoran Radisavljević knjigu bez ijednog slova "A".


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: