Vladika Grigorije: Vapaj za mirom i pomirenjem među ljudima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Vladika Grigorije: Vapaj za mirom i pomirenjem među ljudima

Izvor: SRNA | Datum:09.01.2018.

MOSTAR/ Hristos, koji je radi ljudskog spasenja pretrpio krst i smrt, očekuje da se ljudi u odnosima međusobno izgrađuju, imajući u vidu upravo njega i njegovu žrtvenu ljubav, istakao je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Vladika Grigorije istakao je i da se jednom lijepom riječju ponekad sve uspostavi, kao što jedna ružna riječ može sve da razori.

"Svima je potrebna riječ koja oslobađa, ponovo uspostavlja i okreće prema bližnjima, jedne prema drugim", naglasio je vladika Grigorije u pozdravnoj besjedi u Mostaru, gdje je sinoć održan božićni koncert na kome je nastupila Biljana Krstić i Bistrik orkestar.

Vladika Grigorije podsjetio je da se Hristos u teologiji uobičajeno naziva Sinom Božijim, Sinom čovječijim i Bogočovjekom, ali se naziva i Logosom, riječju Božijom.

"Zato ću podsjetiti na riječi velikih otaca Crkve i njihovo bogonadahnuto umovanje, reći nešto o riječi i riječima za šta sam uvjeren da je i te kako povezano sa tim da je Riječ Božija postala čovjekom. Nije li tačno da lijepa, dobra, blaga riječ izgrađuje, da nas oživljuje i ozdravljuje? I zar nemamo svi iskustvo toga da nas svaka ružna riječ ranjava, razgrađuje, razboljeva, rastužuje i ponekad obara?", naveo je vladika Grigorije.

Vladika je napomenuo da, ako vam je do nekoga stalo, ako ga volite, pazićete na svaku izgovorenu riječ.

"Zar ne bi trebalo da nam bude važno kako na sve to gleda onaj koji se zbog nas u tijelu rodio, pretrpio smrt i darovao nam život, koji sve čini radi nas i radi našega spasenja? Nije li neizmjerna i neizreciva njegova milost, jer nas bez obzira na naše grijehe uvijek iznova prima kad god iskreno izgovorimo riječ molitve? Isti on nam je zapovjedio da volimo i pazimo jedan drugoga, da naše odnose izgrađujemo riječima punim ljubavi. Danas u ovom gradu i ovoj zemlji, gdje žive različiti narodi, sa različitim vjerama i kulturama, ovo podsjećanje na značaj riječi istovremeno je i vapaj za mirom, za pomirenjem među ljudima", poručio je episkop Grigorije.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski dodao je da se pred tajnom ljubavi Božije, otkrivenoj u Logosu - Riječi, klanjamo u božićne dane i tu tajnu proslavljamo i u pjesmama slavimo.

"Ta riječ treba da bude orošena Riječju Božijom. Zato je i riječ pozdrava koji ovih dana izgovaramo oživljujuća i okrepljujuća - Mir Božiji, Hristos se rodi!", rekao je vladika Grigorije.

Vladika je poručio da ćemo slaviti Božić kao ono što je započelo i događa se u vijekove vijekova, a ne kao nešto što je bilo i prošlo.

"To ćemo činiti i u ovoj tihoj i svjetloj noći u gradu Mostaru, ne gledajući na to ko je ko, nego se uvijek iznova sjećajući da smo svi djeca Božija", naveo je vladika Grigorije.

Koncert u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, za koji se tražilo mjesto više, a koji tradicionalno organizuju Srpsko kulturno i prosvjetno društvo "Prosvjeta", Gradski odbor Mostar, i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle", uz podršku i blagoslov Srpske pravoslavne opštine Mostar, uveličala su nastupom i djeca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku u Mostaru. Skaj klub koji djeluje pri Crkvenoj opštini pripremio je i paketiće za djecu.

Koncertu je prisustvovao veliki broj ljudi, predstavnici vlasti, kulturnog i javnog života iz Hercegovine, među kojima gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, načelnik Nevesinja Milenko Avdalović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, ministri i poslanici iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: