Kontrolom protiv otrova | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Kontrolom protiv otrova

Izvor: Glas Srpske | Datum:28.08.2017.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS formiralo je stručni tim za kontrolu mlijeka i kvaliteta hrane za životinje s ciljem zaštite zdravlja potrošača i ublažavanje posljedica suše.

  Kontrolom protiv otrova

Kontrolama koje najavljuju iz ministarstva biće obuhvaćeno oko 10 odsto mliječnih farmi u Srpskoj.

- Visoke temperature su pogodne za razvoj aflatoksina, koji se može naći u mlijeku i mliječnim proizvodima ukoliko je životinja prethodno hranjena stočnom hranom zaraženom ovom vrstom plijesni. Jedan od značajnijih aflatoksina je M1. Bez obzira na to što u RS nema pozitivnih slučajeva, izradili smo plan stalnog praćenja situacije na terenu, a koji će u prvom krugu obuhvatiti 500 farmi - rekli su u ministarstvu i dodali da su navedene aktivnosti u skladu sa propisima EU.

Ovakva inicijativa resornog ministarstva predstavlja  blagovremenu reakciju na izrazito nepovoljne vremenske i klimatske uslove, prije svega na visoke temperature kojima je bila izložena Srpska u proteklom periodu.

- Osim mlijeka i mliječnih proizvoda, kontroli će biti podvrgnuta i hrana, posebno ako potiče sa onih mjesta gdje je kukuruz izložen nepovoljnim vremenskim uslovima. Na terenu će se obaviti direktna kontrola usjeva pod kukuruzom i biće obuhvaćeno cijelo područje RS - naveli su iz ministarstva i dodali da, s obzirom na ovako kvalitetnu kontrolu ne postoji mogućnost da se proizvodi u kojima je prisutan aflatoksin nađu u prodaji.

Podsjećaju da su zahvaljujući pravovremenoj reakciji 2013. godine za veoma kratko vrijeme uzeli uzorke mlijeka od svih proizvođača i tako spriječili da neispravno mlijeko uđe u lanac proizvodnje.

Svjesni potencijalne opasnosti od pojave aflatoksina, proizvođači i mljekare obavljaju svakodnevne kontrole mlijeka i stočne hrane kako bi na vrijeme uočili eventualnu pojavu plijesni. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da su kontrole koje ministarstvo najavljuje dobrodošle kako bi bilo zaštićeno zdravlje građana.

- Kontrole su dobrodošle da spriječimo eventualnu pojavu aflatoksina. Bolje da mlijeko prosipamo ako ne valja, nego da trujemo građane. A osim kontrole domaćih proizvoda, treba pojačati kontrolu i hrane koja dolazi iz uvoza, jer suša je pogodila cijeli region, ne samo Srpsku - rekao je Usorac.

Aflatoksin

Aflatoksini su otrovni i spadaju među najkancerogenije poznate materije. Stvaraju se na polju i tokom skladištenja.

Najčešće se mogu naći u kukuruzu, susamu, kikirikiju, pamuku, pirinču, pistaćima, sjemenkama bundeve, bademu, lješniku, suncokretu, soji, sušenom voću, začinima, mlijeku i mliječnim proizvodima i mesu.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: