Katar nedjeljno troši 500 miliona dolara na organizaciju SP 2022. godine | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Svijet

Katar nedjeljno troši 500 miliona dolara na organizaciju SP 2022. godine

Izvor: RTS | Foto: fifa.com | Datum:08.02.2017.

Organizacija Svjetskog prvenstva u fudbalu je "skupa igračka" i to svi znaju. Ali troškovi koje Katar kao zemlja domaćin Mundijala 2022. ima, šokantno su veliki i iznose čak 500 miliona dolara - nedjeljno.

Katar 2022. (Foto: fifa.com) -

- Trošimo skoro 500 miliona dolara sedmično, i tako će biti sve dok ne završimo radove. Ukupan proračun iznosi oko 200 milijardi dolara - otkrio je katarski ministar finansija Ali Sharef el Emadi.

- Ne želimo da dođemo u situaciju da još uređujemo stadione, a da je prvenstvo počelo i da su ljudi već stigli u našu zemlju - rekao je katarski ministar.

Ali Sharef el Emadi je otkrio da se ne grade samo stadioni već i putevi, željeznice, hoteli, novi aerodrom, bolnice...

- Novac jeste osiguran, ali je cijena nafte bitno pala - dodao je El Emadi.

Na pitanje hoće li to biti najskuplje SP u istoriji, ministar je odgovorio:

- U kompletnu infrastrukturu ulažemo 200 milijardi dolara, međutim, ako računamo samo objekte za SP, onda neće biti najskuplje.

Katar za Mundijal gradi deset stadiona, od kojih će sedam biti potpuno novi, a tri će proći obnovu i povećanje kapaciteta.

To je treća zemlja na svijetu po rezervama gasa, a ova država ima i više od 25 milijardi barela rezervi nafe. Nafta i zemni gas čine 85 odsto prihoda od uvoza i preko 50 odsto BDP-a.

Katar je 2016. prvi put u posljednjih 15 godina zabilježio budžetski minus zbog pada cijena energije. Manjak je iznosio 12 milijardi dolara, a za 2017. je odobren državni budžet sa deficitom od 7,7 milijardi dolara.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: