Manastir u Meljinama između neba, zemlje i mora čuva tragove Svetog Save | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Manastir u Meljinama između neba, zemlje i mora čuva tragove Svetog Save

Izvor: RTS | Datum:12.02.2020.

Hiljade Novljana je u protestnim litijama, zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji smatraju neustavnim i diskriminatorskim. Iz grada stižu do manastira Savina u Meljinama, mjestu koje čuva tragove Svetog Save. Tu je crkva, za koju predanje kaže da joj je temelje osveštao prvi srpski arhiepiskop i Savin krst, od gorskog kristala, u nemirnim i teškim vremenima, pohranjen nad obalom mora.

Nad ulazom u Bokokotorski zaliv, manastir Savina, između neba, zemlje i mora, postojano, vijekovima svjedoči o suštini pravoslavlja, koje se u Savinom imenu i djelu ogleda.

"Sveti Sava bio izmiritelj, prosvetitelj, znači sve su to izvori ljubavi božje. A ljubav božja jeste Hristos, sami bog", rekao je iguman Makarije.

Crkva Svetog Save je iz 13. vijeka - podignuta na temeljima starijeg hrama, predanje kaže da ju je osveštao Sveti Sava i posvetio Svetom Savi Osvećenom.

Manastirski kompleks čine još dvije crkve: mala, sa fresko-natpisom iz 1831. koji njenu izgradnju smiješta u 1030. godinu i velika, takođe posvećena Uspeniju Presvete Bogorodice, iz 18. vijeka.

U izuzetnoj manastirskoj riznici, najstariji i najdragocjeniji je krst Svetog Save, iz 1219. od gorskog kristala, okovan srebrom i zlatom.

"Ovdje je osnovao Zetsku episkopiju u Stonu, i po predanju, moguće je da je taj krst, od tada ovdje, u Savini, da se čuva. Drugo predanje govori da je moguće da je došao sa doseljavanjem kaluđera iz manastira Tvrdoš, kada su pod pritiskom Turaka 1693-1694. prešli ovdje, u manastir Savinu, a do Tvrdoša, moguće da je taj krst došao čak iz Mileševe", ispričao je iguman Makarije.

U velikoj crkvi je i čudesna ikona Majke Božje, a tu se čuva i dio moštiju - ruka carice Jelene, supruge cara Dušana. U manastirskom arhivu su vrijedne povelje, Krmčija - zakonopravilo Svetog Save, ovdje je grob Njegoševog učitelja, jeromonaha Josifa Tropovića...

Poslije službe u ovom manastiru, krenuo je, ka Marselju, na svoje posljednje putovanje, kralj Aleksandar Karađorđević, a njegov potpis, posljednji, sačuvan je u manastirskoj knjizi.

I savinska istorija i sva tri manastirska hrama, ne svjedoče samo trajanjem o snazi i temeljima Srpske pravoslavne crkve. Njihov zavjet živi u narodu.

Zato, Savina, vijekovima ugnježdena u Savinskoj dubravi, slovi za "pravoslavnu dušu Boke".


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: