Ristić: Hrvatske vlasti brane se od istorijske istine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ristić: Hrvatske vlasti brane se od istorijske istine

Izvor: RTRS | Datum:18.07.2022.

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je da potezi hrvatske Vlade, poput najnovije zabrane predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Jasenovac, pokazuju da se hrvatske vlasti brane od istorijske istine i bježe u istorijski revizionizam i, najgore neoustaštvo.


 

- Dolazak svakog srpskog zvaničnika u Jasenovac za savremenu državu Hrvatsku je provokacija, zato što podseća na dramatičnu i tragičnu istorijsku stvarnost Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ - rekao je Ristić za RTS.

On ističe da se Hrvatska očito plaši svoje traumatične i dramatične istorije, te podsjeća da je NDH bila jedina država u Evropi koja je mimo nacističke Njemačke samostalno i samovoljno osnivala logore smrti i osnivala logore smrti za djecu.

Ristić smatra da odluka o zabrani predsjedniku Srbije da posjeti Jasenovac predstavlja anticivilizacijski i antipravni čin, budući da je riječ o, prije svega, potomku žrtava, a onda i o šefu države naroda koji je ponajviše nastradao na tom lokalitetu.

- Ovo je treći pokušaj u poslednjih godinu dana da predsednik želi, pokušava da dođe do Jasenovca. I to govorim kao neko ko je uključen u čitav taj proces. U prva dva slučaja, u septembru prošle i martu ove godine, ta poseta je odgađana na molbu hrvatske strane da još nije vreme za to i da nisu stečeni uslovi - rekao je Ristić.

On ističe da od 1945. godine nijedan srpski predsjednik nije posjetio spomen-područje Jasenovac, a da hrvatska strana nikada ne kaže koji su konkretni razlozi zbog kojeg odbija posjete.

- Hrvatska strana i dalje drži da je Jasenovac zabranjen za sve srpske zvaničnike i to je nešto što je nedopustivo i za svaku osudu - rekao je Ristić, dodavši da je nezamislivo zabraniti predsjedniku Izraela da posjeti Aušvic.

On naglašava da je ovakva odluka logična imajući u vidu dominantan politički i ideološki narativ u Hrvatskoj.

- Jasno je prisustvo neoustaštva u delu političke, kulturne, verske, intelektualne elite u Hrvatskoj. Glorifikacija najvećih zločina iz perioda NDH, kroz postavljanje spomen-ploča, podizanje spomenika, imenovanje ulica i trgova po njima, po minimiziranju karaktera genocida počinjenog nad Srbima, Romima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu na teritoriji NDH, njegove sistematičnosti, masovnosti, brutalnosti - kaže Ristić.

On napominje da je Jasenovac bolna tema i za Srbe, i za Hrvate, i za Jevreje, i za Rome, ali prije svega za srpski i hrvatski narod.

- I to iz različitih perspektiva. Za srpski narod kao narod koji je najviše postradao na tom lokalitetu, a za hrvatski - kao narod i pripadnike naroda i države koja je činila zločin genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima na čitavoj teritoriji NDH - rekao je Ristić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je juče privatno da posjeti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti mu nisu dozvolile ulazak u tu zemlju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: