Briga o emocijama, ključ za čuvanje mentalnog zdravlja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Briga o emocijama, ključ za čuvanje mentalnog zdravlja

Izvor: radio Trebinje | Datum:10.10.2022.

Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Prema riječima Danijele Ostojić, kliničkog psihologa, koja se bavi ljudskom psihom preko 15 godina, prevencija određenih patoloških pojava je ključ jednog društva.

“Takođe, moramo da razgovaramo o funkcionalnim i disfunkcionalnim porodičnim sistemima. Ne postoji ništa važnije od zdrave i funkcionalne porodice, da bismo uopšte mogli da pričamo o mentalnom zdravlju. Deseti oktobar nije jedini datum kada pričamo o mentalnom zdravlju, svi oni koji prate moj rad, znaju da ja svaki dan pričam o mentalnom zdravlju, jer je to izuzetno važno. Ne postoji razlika između fizičkog i mentalnog zdravlja, jer smo mi psihofizička bića i moramo jednako voditi računa”, kaže Ostojić i  naglašava da posebnu pažnju moramo posvetiti našim emocijama.

“Moramo da učimo o svojim emocijama. Još mnogo moramo da naučimo. Kao jedno balkansko društvo smo u problemu još uvijek kada pričamo o emocijama. Naša istorija, transgeneracijska trauma i puno problema u kojima smo živjeli je glavni okidač čitave problematike. Ako postanemo svjesni sebe, značaja mentalnog zdravlja i rada na sebi, možemo dosta toga da napravimo”, objasnila je Ostojić.

Psiholog Ostojić je kao glavnu poruku na Dan mentalnog zdravlja izdvojila svjesnost o mentalnom zdravlju i  učenje o emocijama.

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: