Radionice za mališane iz vrtića: Zdrava ishrana osnov za pravilan razvoj djeteta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Radionice za mališane iz vrtića: Zdrava ishrana osnov za pravilan razvoj djeteta

Izvor: Radio Trebinje | Datum:19.10.2022.

Udruženje "Slow food" iz našeg grada danas je zajedno sa J.U "Naša radost" Trebinje organizovalo radionicu za djecu iz ove vaspitne ustanove, na kojoj su spremali zdrave namirnice od autohtonih žitarica i tako ih uveli u stvaranje zdravih životnih navika.

Prema riječima Gordane Radovanović, iz Udruženja „Slow food“ ova radionica je organizovana povodom 16. oktobra, Svjetskog dana zdrave hrane.

"Slanić, grah poljak, sočivica, boranija roga koje rastu na našem području sadrže visok nivo proteina. Živimo u vremenu nevjerovatne reakcije klimatskih promjena, kada se mnoge namirnice uništavaju zbog toplote, a ove vrste grahorica su sve otpornije, čak uz veće suše i više sunca, njihov nivo proteina raste", objašnjava Radovanović i navodi da je pohvalno što neko, poput vrtića "Naša radost" vodi računa o mladim naraštajima i stvaranju njihovih dobrih prehrambenih navika.

"Takođe, važno je da i mi obratimo pažnju na ishranu i na proteine koji su izuzetno važni. Mi imamo naviku da ih uzimamo iz mesa, koje je, nažalost, nabavljano uglavnom iz marketa, a dolazi iz inostranstva pa je kvaliteta upitna zbog intenzivne stočarske proizvodnje. Pa je zamjena za jela od naših autohtonih žitarica, idealna", dodala je Radovanović.

Ona je kazala da su kuvarice vrtića "Naša radost" zajedno sa 'malim' kuvarima napravile kiflice i burgere od pasulja koje su visokoproteinske. Najbolje je, ističe, početi uvoditi zdrave navike kod mladih, ali ni za odrasle nije kasno, ako se osvjestimo i shvatimo koliko je ishrana važna.

Prema riječima Svetlane Bokun, pomoćnika direktora za vaspitno-obrazovni rad iz JU „Naša radost“ povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, ova ustanova je provela niz aktivnosti u sva četiri objekta.

"Danas pravimo razne vrste peciva i burgera bez glutena. Djeca su prihvatila lijepo, burger ih je asocirao na nešto drugo, ali boje su bile primamljive i svidjelo im se. Inače, naša ustanova je posljednjih par godina članica 'Prijatelja pravilne ishrane'. Poptuno smo promijenili jelovnik i u petak imamo dodjelu sertifikata, jer smo prošli šestu fazu implementacije tog programa", kazala je Bokun i dodala da je važna ishrana i fizička aktivnost, pa tako starije grupe vrtića redovno idu u „Školu sporta“ gdje sa njima rade edukativni treneri.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: