Dan oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu – Povelja grada Bolnici i Domu zdravlja, zahvalnica Miri Maoduš | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dan oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu – Povelja grada Bolnici i Domu zdravlja, zahvalnica Miri Maoduš

Izvor: Grad Trebinje | Datum:13.11.2022.

 

 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić uručio je danas Povelju grada Trebinja Bolnici i Domu zdravlja, koju su primili direktori ovih zdravstvenih ustanova Nedeljko Lambeta i Maja Mićunović, dok je Zahvalnicu grada uručio akademskom slikaru Mirjani Miri Maoduš.

Ćurić je gradska priznanja dodijelio na svečanoj sjednici Skupštine grada povodom 13. novembra – Dana oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu, kada je naš grada prije 104 godine oslobio Treći bataljon 14. puka Timočke divizije srpske vojske.

 

U svom obraćanju, Ćurić je rekao da je 13. novembar jedan je od najvažnijih dana u istoriji Trebinja, podsjećajući sve nas, potomke onih koji su postradali ali nisu odustali od ideala slobode, dostojanstva i sloge, da treba da čuvamo njihovu svijeću vodilju koju su nam ostavili u zavjet.

 

„Sloboda srpskog naroda je imala veliku cijenu. Svoje živote položili su brojni naši sugrađani samo zato što su bili protiv okupatorskih sila koje su, ispostaviće se dvadesetak godina poslije, oduvijek imale samo jednu želju – da gospodare tuđim zemljama i da odlučuju o životima običnih ljudi. Stradanje našeg naroda počelo je još 10. avgusta 1914. godine, kada su zločinci objesili Orovčane Trifka, Obrena i Mirka, a samo dva dana poslije ubili su i pravoslavnog sveštenika – poroha korjenićkog Vidaka Parežanina. Bio je to početak golgote kroz koju će do 1918. godine proći trebinjski narod, s ciljem izvršavanja sistemskih zločina kako bi zauvijek zatrli kulturne, običajne, vrijednosne, istorijske i sve druge obrasca jednog naroda“, poručio je Ćurić.

On je naveo da se krvnici nisu mogli pomiriti sa činjenicom da je im jedan brojčano mali narod, ali duhom i hrabrošću mnogo bogatiji od njih, stao na put i suprotstavio se njihovim suludim idejama da gospodare Evropom.

Zaustavljeni su tamo gdje su se najmanje nadali i gdje su vjerovali da će prije nego bilo gdje drugo zauvijek ostati i tu pisati svoju istoriju zasnovanu na velikom zločinu. Nisu uspjeli jer su naši preci, iako izmučeni, imali toliku volju i snagu da je ona bila jača od svake austrijske puške i haubice, te utoliko i prodornija od svakog njihovog metka. Nisu im pomogli ni konopci i vješanja, jer je naš narod bio spreman na kolektivnu žrtvu zarad slobode. Njihove zločine ne može izbrisati gumica, kao što ni našu žrtvu i hrabrost ne može da porekne niko dok je vijeka i svijeta.“, poručio je Ćurić.

 

 

Gradonačelnik Trebinja je podsjetio da je tokom prve godine rata, 1914. godine, ubijeno 79 Trebinjaca, među kojima i dvije žene – Anica i Cvijeta, dok je do 1916. godine raseljeno 40 trebinjskih sela sa 941 porodicom sa više hiljada članova. Osim toga, kazao je, tačan broj mučenika nikada nije utvrđen, jer su naši sugrađani stradali u brojnim logorima širom krvave carevine – od Doboja i đera do Arada.

 

„I danas poslije toliko godina sa ovog mjesta želim da pošaljem prije svega jednu hrišćansku poruku ljubavi, da ovo što su nam uradili nikada nećemo zaboraviti, ali da je na nama kao ljudima da oprostimo. Onima koji su činili ova nedjela odavno je presudio Svevišnji i to je za njihove duše najviša kazna, a najveća radost za sve nas. Jer znamo da je to jedina pravda i jedini sud koga treba da se svi bojimo i da ga sa strahopoštovanjem pominjemo“, istakao je Ćurić.

 

Tokom govora, Ćurić se osvrnuo i na svoju nedavnu posjetu Kosovu i Metohiji i manastirima Pećka Patrijaršija i Visoki Dečani, odakle su uputili najiskrenije pozdrave svim Trebinjakama i Trebinjcima.

 

„Moram da kažem da je tamo veoma napeta situacija i pitanje je kako će sve ovo da se završi, posebno nakon 21. novembra za kada su privremene vlasti u Prištini najavile početak sankcionisanja onih koji ne žele da promijene registarske oznake. Vjerujem i nadam se da će naš narod mudrošću i razboritošću izbjeći sva podmetanja da dođe do novih sukoba“, naveo je Ćurić.

On je poručio da srpski narod živi za mir, slobodu i međusobno poštovanje, ali da to isto očekuje i od drugih naroda.

 

„Ne može se tek tako izbrisati milenijum postajanja našeg naroda na Kosovu i Metohiji. O čemu, kako reče vladika Metodije, svjedoče naše svetinje i grobovi predaka širom stradalnog Kosova i Metohije. Tamo je, u svakom kamenu, drvetu, plodnoj oranici, spomeniku i čovjeku satkano srpsko postojanje i opstanak kroz vijekove“, poručio je Ćurić.

Delegacija Grada Trebinja i Konzularne kancelarije Republike Srbije u Trebinju prethodno su položili vijence na Spomenik oslobodiocima Trebinja od 1914 do 1918. godine. Cvijeće je položeno i na druga spomen-obilježja na području grada.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: