Prva i druga nagrada za najbolje didaktičke igračke radnika i vaspitača JU ''Naša radost'' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prva i druga nagrada za najbolje didaktičke igračke radnika i vaspitača JU ''Naša radost''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:18.11.2022.

Branka Kujačić, psiholog i Svetlana Bokun, logoped te Vedrana Paranos, vaspitačica Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Naša radost“ iz Trebinja, dobile su prvu odnosno drugu nagradu na konkursu za izbor najboljeg didaktičkog materijala i igračaka za rano učenje u ovoj godini Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Prva nagradu u kategoriji set igračaka i sredstava za višestruke namjene dobile su Branka Kujačić i Svetlana Bokun za igračku „Gusjenica učilica 2-emociju pokaži ti“, dok je druga nagrada u istoj kategoriji pripala Vedrani Paranos za „Matematičku bubamaru“.

Ovo je, kažu, rijetkost da na ovakvim konkursima dvije nagrade odu u ruke vaspitača iz iste vaspitno-obrazovne ustanove.

„Gusjenica učilica 2“ je didaktika igračka koja je namijenjena za socio-emocionalni razvoj djece.

„Ova igračka je nastavak „Gusjenice učilice“, prvobitne igračke koja je bila na kognitivnom aspektu razvoja i ona je pokazala dobre rezultate i sa njom smo ušli u top deset inovativnih nastavnika BiH, tako da smo odlučili da i ove godine udružimo snage, Svetlana kao logoped, ja kao psiholog i uradimo jedno, zaista, zahtjevno i izazovno istraživanje vezano za socio-emocionlani razvoj djece. To istraživanje je trajalo tri mjeseca i na osnovu podataka koje smo dobili vidjeli smo da određeni broj djece iz vrtića i predškolskih ustanova nije na očekivanom socio-emocionalnom uzrastu. Tako da smo napravili ovu igračku koja će pomoći i djeci i roditeljima da zajedno, timski, učestvuju, igraju se,  da roditelj bude emocionalni trener djetetu“, ističe Branka Kujačić.

Ova igračka se sastoji od šest radnih zadataka, a sa opsežnim pripremama rađena je godinu dana.

„ Zadatak broj 1 i pet su više za djecu od tri godine koja tek uče sam pojam emocija dok su ostali zadaci za djecu starijeg uzrasta. U pitanju su kartice. Prvi zadatak se sastoji od kartica gdje djeca prepoznaju osnovnih šest emocija, potom ima i zadatak pantomime, gdje djeca pokretima mogu da objasne kako se osjećaju, zatim, kartice memorije, koje su djeci najzanimljivije. Tu je i jedna igra sa drvenim kockicama- djeca sklapaju kockice i dobijaju cjelinu koja pokazuje određenu emociju te zadatak sa bezizražajnim licem, pored kojeg se nalazi šest emocija. To je za djecu sa poteškoćama u govoru, da neverbalnim putem pokažu kako se osjećaju“, pojašnjava Svetlana Bokun.

Preporučuju da roditelji barem 40 minuta dnevno provode sa djecom u edukativnoj igri.

„Ovo je jedan od vidova preventive na koji način djeca mogu najlakše da spoznaju emocije, da se izbore sa sopstvenim emocijama i razviju empatiju prema drugima. Potrudili smo se da pomoću ove igračke olakšamo taj put roditeljima i djeci“, navele su one.

Vedrana Paranos je igračku „Matematička bubamara“ radila tri mjeseca.

„Radi se o setu igračaka koja se sastoji od tri elementa, prvi je „Igraj sa bubamarom“, drugi „Bubamarice i tačkice“ i treći „Računaj sa bubamarcem“. Iz naslova se vidi da se radi o porodici bubamara sa kojom se djeca igraju. Ovaj set je namijenjen djeci od četiri do šest godina i pomaže djeci da lakše savladaju matematičke pojmove, brojeve, brojanje i računanje u okviru prve desetice. Djeca, takođe, uočavaju i porodične odnose, utiče na sve aspekte razvoja dječije ličnosti, a najviše na intelektualni razvoj. Pomoću nje se povećava koncentracija djeteta, razvija logičko razmišljanje“, pojašnjava Vedrana Paranos.

Ove igračke su primjenjive za djecu tipičnog i djecu sa smetnjama u razvoju.

Sada je na autorima ovih didaktičkih igračaka da rade na autorizaciji kako bi one postale dio svake porodične igraonice.

U Ministarstvu prosvjete i kulture su istakli da su vaspitači i radnici u predškolskom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj pokazali  veliki potencijal u osmišljavanju i kreiranju didaktičkog materijala i igračaka za rano učenje i da taj potencijal treba njegovati.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: