Centar srednjih škola Trebinje: Autohtonim jelima do ''Zvijezde turizma BiH'' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Centar srednjih škola Trebinje: Autohtonim jelima do ''Zvijezde turizma BiH''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:12.12.2022.

Centar srednjih škola Trebinje je nominovan u Top 3 za nagradu “Zvijezda turizma BiH” u gastro ponudi, koju dodjeljuje Privredna komora BiH u saradnji sa Privrednom komorom RS, a uz podršku projekta USAID turizam.

Izbor za „Zvijezdu turizma BiH“ prepoznaje i nagrađuje djelovanje predstavnika turističke industrije čija dostignuća služe kao inspiracija za konkurentan i održiv razvoj turizma.

Ove godine se na posebnu digitalnu platformu koja je kreirana isključivo za ovaj projekat za nagradu „Zvijezda turizma BiH“ prijavilo 80 kandidata, u 10 kategorija, među kojima je Centar srednjih škola jedina škola u BiH.

Neška Ilijić, direktor Centra srednjih škola Trebinje ističe da im ova nominacija mnogo znači posebno što će na ovakav način, kvalitetan rad njihove škole biti prezentovan diljem BiH. Raduje je posebno što su kao jedina škola među brojnim privrednim, ugostiteljskim, turističkim organizacijama nominovani u najuži krug.

„Mi smo jedina škola koja je ušla u top izbor za ovu prestižnu nagradu. Same naše aktivnosti i rad, kako učenika tako i profesora-mentora, dovele su upravo do ovako značajnog učešća za ovu presižnu nagradu i mi smo ušli u top tri. Mi smo svojevremeno konkurisali putem fejsbuk stranice za ovu nagradu. Imali smo veliki broj „lajkova“ od strane građanstva širom BiH i stručni žiri je odlučio da nas stavi među top tri za dodjelu nagrade u oblasti gastronomije. Zašto gastronomija!? Zato što mi sa našim učenicima radimo na jelima od naših autohtonih proizvoda kao što su šipak ili nar, raštan kupus, što je autentično za ovo područje. Sve smo to predstavili u video prezentaciji i tako smo ušli u najuži izbor.

Mi radimo naš čuveni ketering, ljudi su prepoznali naš kvalitet i kvantitet te ponude i odabrani smo, ne slučajno, u top tri“, navodi Neška Ilijić.

U planu je da Centrar srednjih škola otvori restoran otvorenog tipa kako bi svi građani i turisti mogli da okuse proizvode i jela koja oni prave.

Aktivnost pod nazivom “Okusi Hercegovine” u ovoj školi sa učenicima provode profesorice praktične nastave Bogdanka Janković i Maja Čečur.

“Kroz naše aktivnosti trudimo se da učenici nauče što više. Oni istražuju lokalne namirnice i te namirnice koriste za moderne poslastice, jela. Kroz sve naše aktivnosti uče se timskom radu, razvijaju kreativnost, inovativnost, kritičko mišljenje”, kaže Bogdanka Janković.

Ističe da imaju dosta djece koja vole praktičnu nastavu.

“Imamo ih toliko da moramo da ih podijelimo u grupe, po danima, tako da svi mogu da budu uključeni u stvaranje ovih delicija. Najviše vole da prave poslastice, pravili smo našu hercegovačku tufahiju, bombicu Hercegovku, zatim lenju pitu, sladoled od nara, koktel od nara. To smo radili po našim receptima, da oni istraže te naše lokalne namirnice koje su koristili u tim poslasticama pokazujući da i to lokalno može da bude istovremeno i moderno”, ističe ona.

Profesorica Maja Čečur navodi da su krenuli sa prezentacijama njihovih jela kako bi na što bolji način predstavili struku ugostiteljstva i turizma.

“Ta struka nije, možda, donedavno, bila dovoljno cijenjena, ali sada se možemo pohvaliti da sve bolji učenici upisuju škole za kuvare, konobare, poslastičare, kulinarske tehničare, pa se iznenadimo kada nam dođu odlični đaci, sa svim peticama, da se upišu. Ali oni su prepoznali to što radimo, vidjeli, pa odlučili da i oni budu dio te praktične nastave za koju su veoma zainteresovani. Raduje što smo i prve razrede već uključili u tu praktičnu nastavu”, navodi ona.

Dok su radili izmjenu nastavnih planova i programa u školi, uvidjeli su, kaže Čečurova, da u Hercegovini nema neka hercegovačka poslastica i odlučili su da je naprave.

Smatra da je neophodno u dogledno vrijeme neka od tih jela brendirati jer su već prepoznatljivi i van Trebinja po, recimo, hercegovačkoj tufahiji.

“Gdje god da dođemo, odmah pitaju imate li hercegovačku tufahiju. Ona se od drugih razlikuje što smo punjenje za nju osmislili od lokalnih namirnica, kojima se, inače, tufahija ne puni.O kom sastojku je riječ- ne otkrivamo!”, kaže profesorica Čečur.

Ana Kenić, učenica prvog razreda smjera kulinarski tehničar ističe da je baš za ovu prezentaciju za “Zvijezdu turizma” napravila sladoled od šipka ili nara.

“Sa mentorima smo se dogovorili da pravimo ovaj sladoled. To je bilo nešto najbolje što sam u životu probala. Pravila sam ga kući i mami, rekla mi je da imam puno talenta za to”, kaže ona.

Prvobitno je htjela da upiše srednju turističku školu ali je upisala školu za kulinarskog tehničara i ne kaje se.

“Uopšte mi nije žao. Divno se družimo, radimo, u kuhinji provodimo divno vrijeme. Mi smo ovaj sladoled napravili s ljubavlju, to je naša originalna ideja. Dok sam pravila taj sladoled svi su mi pomagali, šalili smo se ali bili i ozbiljni i završili kako treba. Kada praviš jelo sa drugima tada ga tehnički bolje napraviš. Zato što svi učestvuju i svi imaju svoje ideje. Treba dosta ideja recimo za kore, fil, i svi treba da učestvuju da bi se napravilo jedno predivno jelo. Uživamo i u degustacijama tih jela, sve probamo i hoćemo sve više i više da pravimo”, kaže ova učenica koja zna šta želi.

Svečana dodjela nagrade “Zvijezda turizma BiH” biće upriličena večeras, u 20 časova, u Sarajevu, uz direktan prenos na BHTV 1.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: