Zajedničkim snagama za bolji i kvalitetniji život osoba sa invaliditetom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zajedničkim snagama za bolji i kvalitetniji život osoba sa invaliditetom

Izvor: Radio Trebinje | Datum:15.12.2022.

U Trebinju je danas održan okrugli sto pod nazivom „Mogućnosti za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i promocija protokola o saradnji institucija lokalne zajednice, u cilju jačanja socijalne zaštite na lokalnom nivou i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i drugih ranjivih kategorija.

Okrugli sto je dio projekta „Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju Kovid-19 u BiH“, koji  finansira USAID i Grad Trebinje uz podršku Unicef-a.

Vedrana Vuletić, koordinator  ispred Saveza udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti  je, govoreći o ovom projektu, istakla da se on u Trebinju provodi već godinu dana i da je u završnoj fazi.

„Projekat ima dva cilja- jedan je razvoj društvenog preduzetništva, a drugi se odnosi na razvoj jednog novog modela u socijalnoj zaštiti, a to je integrisano vođenje slučaja. Što se tiče ovog prvog cilja odrađeno je niz aktivnosti , izrada analize stanja, urađenih upitnika, mapiranja korisnika i jedna od analiza iznjedrila je ciljne grupe sa kojima se radilo. To su porodice sa četvoro i više djece, lica sa invaliditetom koja imaju preostalu radnu sposobnost i članovi porodica djece sa smetnjama u razvoju“, navela je ona.

U okviru integrisanog vođenja slučaja urađen je Protokol o saradnji na nivou lokalne zajednice koji su potpisali Grad Trebinje, Centar za socijalni rad, Zavod za zapošljavanje, srednje škole i udruženja osoba sa invaliditetom.

„Cilj protokola je da se kroz zajedničke institucije osobama koje su najudaljenije od tržišta rada pruži mogućnost da dođu do zaposlenja. Umrežene su sve institucije, počeo je rad sa korisnicima na terenu. Obaveza svih potpisnika protokola je da se pruži podrška i pomoć ovim kategorijama“, pojasnila je ona.

Mijat Šarović, direktor Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ i koordinator projekta „Radionica Platan-za bolje uslove za radnu okupaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom i drugih ranjivih grupa u gradu Trebinju“, koji je dio projekta „Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju“  je istakao da je najbolji oblik integracije kada osoba sa invaliditetom dobije posao.

„Više je modaliteta kako da se zaposle osobe sa invaliditetom. Ono što smatram da je najbolje jeste zaposlenje na otvorenom tržištu rada. Mogu da kažem da je Grad Trebinje jako senzibilna zajednica kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Imamo dosta primjera koje zapošljavaju ove osobe“, istakao je Šarović.

On je rekao da su na današnjem okruglom stolu svi potpisnici protokola razmijenili iskustva dobre i loše prakse, te naveli na kojim modalitetima u budućnosti treba raditi da osobe sa invaliditetom dobiju posao.

„Mi nemamo adekvatno obrazovanje uz pomoć koga će osoba sa invaliditetom biti pripremljena sutra za posao.Trebalo bi da uče kako da dođu do radnog mjesta, kako da uspostave odnos sa kolegama, zašto služi plata koju dobiju. Veoma je bitno da i okruženje gdje ta osoba treba da radi ima empatiju, da prihvate tu osobu, znaju njene mogućnosti i da se u skladu sa tim mogućnostima prema njoj i ponašaju“, naveo je on.

Šarović je istakao da kroz ovaj projekat žele da pokažu da osobe sa invaliditetom mogu da budu dobri i odgovorni radnici. Do sada je u okviru ovog projekta zaposleno pet članova Udruženja „Sunce nam je zajedničko“. Posljednji od njih je Velibor Mrkajić, koji je prije dva mjeseca dobio posao na koji je čekao punih 15 godina.

„Puno mi znači ovaj posao. Srećan sam, presrećan, što nakon toliko godina imam posao. Čekao sam punih 15 godina i evo dočekao. Još srećnija je moja porodica“, rekao je on.

Velibor je zaposlen u Udruženju „Sunce nam je zajedničko“ na izradi suvenira.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: