Призрен - град са десет задужбина Немањића | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Призрен - град са десет задужбина Немањића

Извор: RTRS | Датум:19.12.2022.

Српско средњовјековно насљеђе у Метохији и на Косову представља интегрални дио Европе и свијета.
 

Манастири Грачаница, Пећка патријаршија, Високи Дечани и Црква Богородице Љевишке огледало су умјетничких домета тога времена у Европи.

Свједоче о трајању Срба у том дијелу Балкана, а данас и о њиховој одлучности да опстану.

У Епархији рашко-призренској, која се први пут помиње у хрисовуљи византијског цара Василија Другог 1019. године евидентирано је око 200 споменика културе и више од хиљаду остатака хришћанских знамења. Сједиште епархије и данас је у Душановом – царском Призрену, граду са десет немањићких и других задужбина. Љепотом архитектуре и живописа задивљује црква Богородице Љевишке. Задужбина краља Милутина из 14. вијека, као и Грачаница, Високи Дечани и Пећка древна лавра дио су историје и културе свијета.

- Ми смо овдје достигли врхове своје цивилизације у једном тренутку. Ми овдје имамо цивилизацију која је по дубини наше власништво. Дакле власништво сваког од нас, јер су то за нас у насљеђе оставили они који су га градили. Вриједност припада читавом човјечанству - истакао је Живојин Ракочевић, новинар и књижевник.

- Наша је обавеза да учинимо све како би ови бисери заиста свјетске архитектуре остали прије свега доступни нашим грађанима, који долазе на Косово и Метохију да се упознају са њиховом љепотом - рекао је Зоран Гарић, директор Завода за баштину у Лепосавићу.

Ти споменици српске прошлости налазе се од 2006. у Унесковом регистру добара у опасности. Посебно када се зна да су на самом почетку трећег миленијума уништаване вишевековне српске светиње и молитвена станишта, тапије и аутентична свједочанства о историјском постојању и трајању Срба на метохијско-косовским просторима.

- Наша држава и црква, наша струка успјела је да од заборава отргне ове споменике културе, тако што смо предузели низ конзерваторских радова и успјели смо да обновимо велики број цркава, црквених комплекса, манастира - рекао је Зоран Гарић, директор Завода за баштину у Лепосавићу. 

- Све што је овде направљено, направљено је због васкрсења и због обнове. Дечани су на врху пирамиде једне древне цивилизације. Они почивају на стотинама и стотинама других малих цркава и манастира, и они у овом тренутку почивају на осамдесет хиљада живота Срба који живе јужно од Ибра - истакао је Живојин Ракочевић.

Звона средњовјековних и других светиња Срба православаца свједоче о истрајности народа који ће и убудуће у Метохији и на Косову славити живот, подно Проклетија надомак Дечана и Патријаршије, Велике Хоче, Грачанице.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: