Goli otok „ostrvo patnje“ kroz objektiv holandskog fotografa | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Goli otok „ostrvo patnje“ kroz objektiv holandskog fotografa

Izvor: RTS | Datum:09.09.2017.

Holandski fotograf Bob Tisen snimio je priču o Golom otoku za „Nacionalnu geografiju“ i svoje, kako kaže, jezivo iskustvo, nakon što je na tom ostrvu proveo i noć, prenosi britanski „Dejli telegraf“.

Goli otok, „ostrvo patnje“ kroz objektiv holandskog fotografa

„Na tom ostrvu zatvorenici su bili mučeni, a bivši osuđenici su ga opisali kao ‘živi pakao’. Ovde su bili zatvarani i oni koji nisu ništa skrivili. Ćelije su bile male i mračne, a uslovi nepodnošljivi. Boravak na ovome mestu natera vas da se zapitate kako su se oni osećali ovde“, rekao je Tisen.

Teško je, kako je istakao, reći koliko je tačno ćelija bilo, jer su neke zgrade potpuno srušene, ali rekao bih da je, između 1949. i 1989. godine, kroz Goli otok prošlo oko 50.000 zatvorenika.

„Mislim da se istorija tih progona i danas oseća na ostrvu čak i kad samo šetate unaokolo, a da pritom ne znate šta se ovde događalo. Vegetacije nema. Tako je i dobio ime, to je bukvalno ‘goli otok’ na kojem takoreći nema zelenila, tek poneka usamljena ovca“, rekao je tridesetšestogodišnji fotograf.

Nacionalna geografija je ostrvo na koje je nekadašnji doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito slao svoje političke neistomišljenike nazvala „hrvatskim Alkatrazom“.

U tekstu se navodi i kako su zatvorenici umirali u teškim mukama, često od posledica batina kojima su „prevaspitavali“ jedni druge, što im je i bio zadatak.

Tokom istorije, u ovom izolovanom zatvoru retko su ležali obični kriminalci, kaže se u reportaži Nacionalne geografije, već je on služio kao mesto za političke ili ratne zarobljenike.

Tokom Prvog svetskog rata, Austrougarska je tu slala zarobljene ruske vojnike. Tito je tokom Hladnog rata, raskinuvši veze sa Sovjetskim Savezom 1948. godine, na to ostrvo zatvarao uglavnom one koji su, uprkos njegovoj zabrani, nastavili da podržavaju Staljina.

Goli otok kao zatvor prestao je da postoji 1980. godine.

Danas je to jezivo ostrvo napušteno, a na njemu ruševine svedoče o danima kada je vlast tu dovodila ljude koje je progonila zbog njihovih uverenja.

Holandski fotograf je prenoćio na tom ostrvu i rekao da je to bilo zanimljivo iskustvo.

„Bilo je tiho i veoma mirno. Nisam video duhove, tako da mislim da ih ovde nema“, rekao je Bob Tisen i dodao da je bio i na Alkatrazu, da vidi sličnosti u ideji da na pustom ostrvu budu smešteni zatvorenici.

„S Golog otoka, kako mi se čini, mnogo je toga ukradeno, Alkatraz je ipak bolje očuvan“, zaključio je Tisen.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: