Renovirali smo malu kuhinju - evo šta smo naučili | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Renovirali smo malu kuhinju - evo šta smo naučili

Izvor: Srbijanka Stanković Glavna i odgovorna urednica Magazin Topličanka | Datum:28.11.2022.

Neki ljudi žive u malim stanovima sa još manjim kuhinjama i normalno je da se suočavaju sa problemom kako da sve što im treba za pripremu hrane spakuju u skučenI prostor. Ne samo što se tiče velikih kuhinjskih uređaja poput štednjaka, frižidera ili sudomašine, već i kada su u pitanju posuđe i mali kuhinjski aparati kao što su mikseri ili tosteri.

Međutim, pravilan dizajn može učiniti da i mala kuhinja bude lijepa, vizuelno veća i što je najvažnije, funkcionalnija. Bitno je da pravilno odaberete i rasporedite uređaje i elemente na malom prostoru ali i da uklopite boje. I ne samo kada je u pitanju kuhinja, već i kada govorimo o uređenju stana generalno. Evo šta smo mi naučili dok smo renovirali malu kuhinju.

#1 Nova tehnologija otvara nove mogućnosti
Proizvođači sve više osluškuju zahtjeve kupaca, pa shodno tome i izrađuju uređaje koji će zadovoljiti potrebe široke grupe potrošača. Međutim, isto tako trude se da modernizuju i da svojim novim proizvodima dodaju nove, pametne funkcije zasnovane na modernoj tehnologiji.

Naš savjet je da ako imate malu kuhinju vaš izbor pri kupovini kućnih aparata bude ugradbena tehnika. 

Jedan od obaveznih uređaja u maloj kuhinji je ugradbena indukcijska ploča za kuvanje. Osim onih klasičnih sa četiri površine za zagrijavanje, na tržištu možete naći i indukcijske ploče sa dvije površine. One su praktične jer dodatno možete uštjedeti na prostoru. Da ne govorimo o energetskoj efikasnosti i drugim brojnim prednostima, kao što je krajnje jednostavno održavanje. 

Isto je i kada su u pitanju pećnice. Osim što se lijepo uklapaju u mali prostor, ugradbene pećnice olakšavaju pripremu hrane, jer su opremljene inovativnim funkcijama. Većina novijih modela ima ugrađen ventilator koji pokreće proces kruženja zraka u unutrašnjosti da bi proces pripreme hrane bio brži. Time se štedi i električna energija. 

Osim toga, ono što je posebno važno kada su u pitanju male kuhinje, ugradbenu pećnicu možete postaviti tamo gdje je vama najzgodnije. Možete je instalirati odmah ispod indukcione ploče ali i na bilo kom drugom mjestu. Iz našeg iskustva najbolje bi bilo da pećnicu postavite u visini glave ili nešto malo niže. Tako nećete morati da se saginjete kako biste ubacili i izvadili jelo iz pećnice, a takođe ćete bez savijanja moći da provjeravate da li se hrana dovoljno ispekla. 

#2 Kuhinjski uređaji moraju biti odgovarajuće veličine
Pošto imate malu kuhinju, kupite i manji frižider. Kada razmišljate o kupovini, zapitajte se - da li vam je zaista potreban frižider velikog kapaciteta? Većini korisnika se često događa da im se neke namirnice u frižideru pokvare, pa bacaju hranu.

Umjesto da razmišljate o tome gdje ćete uskladištiti sve namirnice koje ste kupili na pijaci, bolje je da promijenite navike kada je u pitanju kupovina. Ako imate mali frižider mnogo je veća vjerovatnoća da ćete izbjeći bespotrebnu kupovinu i gomilanje hrane. Na taj način možete dodatno uštjedeti. Osim toga, postoji i veliki izbor jako zdravih namirnica koje se sporo kvare

Mašina za pranje posuđa nije uređaj koji je potpuno neophodan u kuhinji. I dalje možete prati posuđe ručno u sudoperi. Međutim, ipak je teško zamisliti savremenu kuhinju bez sudomašine, ma koliko mala ta kuhinja bila. Oni koji je imaju znaju koliko im pomaže i olakšava. Umjesto njih radi posao koji niko od ukućana ne voli. Uz to, ovi praktični kuhinjski uređaji troše daleko manje vode nego što biste vi potrošili kada ručno perete istu količinu suđa. 

Rješenje je da kupite perilicu posuđa manjih dimenzija i kapaciteta. Vrlo je vjerovatno da će sudomašine koje imaju kapacitet od 9 kompleta i koje su široke svega 45 cm zadovoljiti potrebe četvoročlane porodice koja živi u malom stanu. 

Na kraju, veličina kuhinjskog uređaja ne utiče na to koliko će jelo koje pripremate biti ukusno. Ako volite da kuvate i pripremate, na primjer, mediteranske specijalitete, vjerujemo da će biti podjednako ukusni bilo da ih pripremate u maloj ili velikoj rerni ili na indukcijskoj ploči. 

#3 Odabir materijala i boja je jako bitan
Izborom pogrešnih materijala i boja vaša ionako mala kuhinja će izgledati još manje. Možda se mnogima neće svidjeti, ali reflektujuće staklo može vizuelno u značajnoj mjeri povećati vašu kuhinju. Ipak, imajte na umu da ćete u tom slučaju morati češće da ga ribate kako biste ga očistili od masnih mrlja koje se neminovno stvaraju u svakoj kuhinji.

Kada je u pitanju materijal i boja, prije svega trebalo bi da se odlučite za sjajne materijale i svetlije boje, koje će barem vizuelno vašoj kuhinjici dati veći izgled. Od relativno jeftinijih materijala možete koristiti medijapan, a kada je u pitanju boja neka to bude bijela, krem, oker ili bež. Izbjegavajte velike kontraste između boje zidova i kuhinjskih elemenata jer ćete na taj način vizuelno pregraditi kuhinju koja je ionako već mala. Na primjer, stan možete urediti u crno-bijeloj kombinaciji, ali mali prostor poput kuhinje u tom slučaju će se još više vizuelno umanjiti.  
#4 Visoko sa ormarićima
Kako biste dobili što više prostora, viseće elemente u kuhinji postavite tako da idu skroz do plafona. Na taj način, osim što ćete dobiti više skladišnog prostora, eliminisaćete nagomilavanje prašine na gornjoj, teško dostupnoj dasci visećih elemenata. Naš savjet je da predmete za kuvanje koje koristite ređe, poput vaga, specijalnih činija i pribora za torte, odlažete na najvišim policama. 

Ako ipak ne želite da mijenjate viseće elemente koji ne idu do plafona, onda možete kupiti dekorativne kutije i postaviti ih na gornjoj površini visećih ormarića. Birajte zatvorene kutije, jer u suprotnom u njih će padati puno prašine.  

#5 Višak stvari - van ih kuhinje 
Na kraju, ako vam je kuhinja i dalje tijesna, jedino što vam preostaje je da iz nje izbacite sve stvari koje vam nisu potrebne. Zašto biste koristili dvije mutilice, tri cediljke ili četiri džezve? Oslobodite se svega što je duplirano. Naravno, trebaće vam više komada nekog posuđa, ali je malo vjerovatno da vam trebaju, na primjer tri lonca i četiri tiganja. Biće vam dovoljna dva tiganja, jedan veliki u kojem ćete svakodnevno pripremati hranu, i jedan manji, na primjer za pripremu palačinki. Stvari koje su i dalje za upotrebu, možete odložiti u podrumu ili ih pokloniti nekom. 

Nadamo se da će vam ono što smo mi naučili dok smo renovirali malu kuhinju pomoći da napravite dobro organizovan prostor u kome ćete sa uživanjem pripremati obroke za vas i vaše ukućane. Što manje grešaka budete pravili, imaćete ljepšu i funkcionalniju kuhinju. Naravno, u zavisnosti od veličine vaše kuhinje i raspoloživosti prostora, možete dodati ili uraditi još neke promjene koje mi nismo, ali to ostavljamo vama.

 

 

 

 


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: