Online okrugli sto na temu: ''Nasljeđe hrane istočne Hercegovine, analiza stanja, mogućnosti i očekivanja'' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Online okrugli sto na temu: ''Nasljeđe hrane istočne Hercegovine, analiza stanja, mogućnosti i očekivanja''

Izvor: Slow Food Trebinje | Datum:29.04.2021.

U okviru projekta “Virtuelno putovanje stazama predaka”, jučer je simobilično na dan otvaranja nove tržnice u Trebinju, u organizaciji udruženja Slow Food Trebinje, Hercegovina, Poljoprivrednog klastera - Stara Hercegovina i Muzeja Hercegovine Trebinje organizovan online okrugli sto na temu – Nasljeđe hrane istočne Hercegovine, analiza stanja, mogućnosti i očekivanja.


Cilj okruglog stola je bio okupiti subjekte iz susjednih zemalja Hrvatske, Crne Gore, Srbije, te BIH i same regije istočne Hercegovine koji se direktno ili indirektno bave očuvanjem i zaštitom nasljeđa hrane, te na osnovu njihovih praksi i iskustava, sagledati stanje nasljeđa hrane istočne Hercegovine, i utvrditi u kom pravcu ići da bi se to nasljeđe očuvalo i najbolje valorizovalo.
Kroz prezentacije i različita iskustva, učesnici su saznali da su u Hrvatskoj, do sada zaštićena 32 proizvoda prema EU certifikacijskoj šemi, u Srbiji je prema lokalnom zakonodavstvu zaštićeno 36 proizvoda, u Crnoj Gori takođe prema lokalnom zakonodavstvu 8, ali je istaknuto da Crna Gora ima najbolje uređenu legislativu. U Bosni i Hercegovini su prema domaćoj legislativi zaštićeni: visočka pečenica, nevesinjski krompir, livanjski izvorni sir i livanjski sir dok je drvarski mućeni pekmez u fazi registracije.
Naglašeno je da su EU oznake kvaliteta vjerovatno najbolja dodatna vrijednost za proizvode, ali ne i jedina, te da neke proizvode i običaje vezane za hranu treba očuvati kroz UNESCO nematerijalno nasljeđe. Upravo je kroz projekat „Virtuelno putovanje tragovima predaka“ nominovan i prihvaćen sir iz mješine kao posebno nematerijalno nasljeđe Bosne i Hercegovine, a s obzirom da je ova drevna proizvodnja prisutna u Dinarskom masivu Hrvatske, Bosne Hercegovine i Crne Gore, razgovaralo se i o eventualnoj multinacionalnoj nominaciji. Iskustva Slow Food zajednica iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske su da i Slow Food „Ark of taste“ (prevod: Riznica ukusa) katalog proizvoda posebnih svojstava na izmaku nestanka, predstavlja značajnu podršku za male proizvodjače, ali i potrošače koji kontinuirano daju svoju podršku očuvanju takvog nasljeđa hrane.


Projekti vrijedni pažnje se sprovode u Dubrovniku gdje se izrađuje poseban strateški dokument „Prehrambena politika“, sveobuhvatan dokument na nivou lokalne zajednice što je svojevrstan pionirski poduhvat na našim prostorima. Takođe se sa puno pažnje prilazi očuvanju načina života na Jadranu, i sveukupnom kulturnom materijalnom i nematerijalnom nasljeđu hrane odnosno gastronomije da bi se sve valorizovalo na najbolji mogući način, održivi „slow turizam“.
Svi učesnici su kao rastuću i adekvatnu valorizaciju nasljeđa hrane vidjeli kroz turizam. Posebno je istaknuta potreba da se mlade generacije na vrijeme usmjeravaju i edukuju te da je primjer dobre prakse JU Centar srednjih škola Trebinje koji uvodi sve više zanimanja vezanih za potrebe lokalnog tržišta okrenutog poljoprivredi, turizmu i ugostiteljstvu.


Bilo je govora i o posebnim proizvodima koji su mapirani kao tipični i posebni, a slično su nasljeđe u nekoliko susjednih država. To saznanje sa radije shvatilo kao prednost, a ne kao prepreka.
Najzad, učesnici su zaključili da je razmjena informacija bila izuzetno korisna da da će nastaviti sa ovakvim sesijama i u budućnosti. Finalni zaključci i preporuke okruglog stola, zajedno sa prijedlozima o unaprijeđenju nasljeđa hrane koji su proistekli iz 5 lokalnih radionica, će partnerima u projektu „Virtuelno putovanje tragovima predaka“ poslužiti za izradu finalnog izvještaja i prijedloga nastavka projekta.
Projekat „Virtuelno putovanje tragovima predaka“ se od oktobra 2020 sprovodi kao projekat podrške međunarodnom Slow Food Terra Madre događaju. Sprovode ga Poljoprivredni klaster Hercegovine – Stara Hercegovina, Slow Food Trebinje, Hercegovina, Muzej Hercegovine Trebinje, Foto-kino klub Trebinje i JU Centar srednjih škola Trebinje.
Projekat su podržali Savez grada i opština istočne Hercegovine, Elektroprivreda Republike Srpske i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG).

Za više informacija potrebno je obratiti se Danijeli Salatić, projekt menadžeru Poljoprivrednog klastera Stara Hercegovina, tel 065787590 ili Gordani Radovanović, Slow Food Trebinje, Hercegovina tel 065577271.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: